Direct antwoord? 079 3600 580

Ondernemings-faciliteiten

De overheid wilt graag de economie draaiende houden. Omdat ondernemers bijdragen aan de werkgelegenheid, voert de overheid bepaalde regels en wetten in waar ondernemers gebruik van kunnen maken, om zo haar steentje bij te dragen in het steunen van de Nederlandse economie. Dit zijn in de basis ondernemersfaciliteiten of ondernemersaftrek.

Voor welke ondernemings-faciliteiten kan ik in aanmerking komen?

Een fiscale ondernemer / overige winstgerechtigde kan o.a. in aanmerking komen voor de volgende ondernemingsfaciliteiten:
willekeurige afschrijvingen;
kleinschaligheids- , energie- of milieu-investeringsaftrek;
fiscale reserves;
ondernemersaftrek;
oudedagsreserve;
fiscaal geruisloze doorschuiving;
De MKB-winsvrijstelling (vanaf het jaar 2007).

Ondernemersaftrek

De ondernemer kan alleen gebruik maken van bepaalde ondernemersaftrek als hij voldoet aan het urencriterium. Zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek (t.w.v. €6.310,- in 2022). Dit is een aftrekpost voor de ondernemer waarmee hij zijn betlastbare winst uit onderneming kan verlagen, en zo minder belasting hoeft te betalen. De ondernemer voldoet aan het urencriterium als hij:
minimaal 1225 uur van het kalenderjaar besteed aan het voor eigen rekening drijven van één of meerdere ondernemingen (absolute urennorm) en
minimaal de helft van de totale arbeidstijd besteed aan het voor eigen rekening drijven van één of meerdere ondernemingen (relatieve urennorm).

Startersaftrek

Voor startende ondernemers wordt de zelfstandigenaftrek verhoogd met de zogenaamde startersaftrek voor het jaar 2022 t.w.v. €2.123,-.
Een ondernemer kan gebruik maken van de startersaftrek als:
– De ondernemer in de vijf voorafgaande kalenderjaren niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek heeft gehad.
– In 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer voor de inkomstenbelasting was.
– geen sprake is van geruisloze terugkeer uit de BV/NV in het kalenderjaar of de 5 voorafgaande kalenderjaren.
– In deze eerste jaren geldt de relatieve urennorm (zie urencriterium) niet.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Voorts kunt u in aanmerking komen voor de investeringsaftrek als u heeft geinvesteerd in bedrijfsmiddelen. bedrijfsmiddelen zijn middelen die u voor uw bedrijf gebruikt, meer dan €450,- (excl. btw) bedragen en langer dan 1 jaar in gebruik zijn.
Er moet minimaal €2.400,- in een boekjaar geïnvesteerd worden om in aanmerking te komen voor deze ondernemersaftrek. Ook wordt deze aftrek minder naarmate je meer investeert. De actuele tabelgegevens kan je vinden op de site van de belastingdienst.


De Mkb-winstvrijstelling

Iedere ondernemer die aangemerkt wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft recht op de mkb-winstvrijstelling. dit is een substantiële vrijstelling over uw winst uit onderneming (14% in 2022) na ondernemersaftrek. De aftrek is wel beperkt, wat betekent dat boven een bepaald inkomen de aftrek minder is.

Let op! Bij een verlies uit onderneming is deze aftrekpost nadelig voor u, omdat er dan 14% van het verlies in aftrek wordt gebracht, waardoor uw verlies kleiner wordt. Dit betekent dat u minder verrekenbare verliezen heeft voor eventuele volgende boekjaren.
Zo bestaan er nog meer ondernemingsfaciliteiten en ondernemersaftrek die ondernemers kunnen gebruiken om hun belastbare winst te verlagen en zo minder belasting hoeven te betalen.
Alhoewel de bovenstaande ondernemersaftrekposten best voordehandliggend zijn, zijn er een hoop uitzonderingen en kleine letters die de toepassing van de aftrekpost kunnen doen verschillen bij de individuele ondernemer. 

Bent u ondernemer en wilt u gebruik maken van de kennis en ervaring van een boekhoudkantoor met meer dan 25 jaar ervaring  voor uw onderneming? Plan gerust een vrijblijvende afspraak in met ons om te kijken wat wij voor u en uw onderneming kunnen betekenen. 

U kunt contact met ons opnemen via onderstaande knop:
Afspraak maken

Zoeken

“Het ideale kantoor!”
“Als ZZP-er vind ik het belangrijk om tijd te besteden aan waar ik goed in ben en wat resultaat oplevert. Osiris Administraties doet voor mij waar zij goed in zijn, namelijk de financien rondom mijn bedrijf regelen.”
– Maurice de Bruin, Zoetermeer
Direct contact opnemen