Direct antwoord? 079 3600 580

Fiscale regels voor werkruimte thuis

Veel ondernemers werken vanuit een kamer in hun eigen woning, dit kan ook gelden voor werknemers. Kan een ruimte in uw woning of die van uw werknemer fiscaal als werkruimte worden aangemerkt? dan kunt u daarvoor een bepaald bedrag op uw winst in aftrek brengen of uw werknemer een bepaalde onbelaste onkostenvergoeding verstrekken. De huidige wet leert dat men niet snel aan aftrek (of belastingvrije vergoeding) toekomt en dat de vergoeding beperkt is tot enkele honderden euro’s. De eisen zijn onder andere dat de werkruimte of werkkamer aantoonbaar exclusief voor de werkzaamheden zijn van uw onderneming.Hieronder een stukje van de website van de belastingdienst over de werkruimte in de woning:


Gebruikt u een werkruimte in uw woning voor uw onderneming? 
In een zeer beperkt aantal gevallen komt u in aanmerking voor kostenaftrek. Meestal kunt u de kosten van de werkruimte niet aftrekken.

Uw werkruimte is een zelfstandige werkruimte
Kostenaftrek is mogelijk als sprake is van een ‘zelfstandige’ werkruimte die u intensief gebruikt voor het verwerven van inkomen. De ruimte moet duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de woning.

Of een werkruimte ‘zelfstandig’ is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld:

-De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang.
-De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen.
-U zou de werkruimte kunnen verhuren aan een derde.


Een losse werkplek in de woonkamer of een slaapkamer ingericht als werkruimte is dus geen zelfstandige werkruimte.


(bron: belastingdienst.nl , augustus 2022)

Zoeken

“Het ideale kantoor!”
“Als ZZP-er vind ik het belangrijk om tijd te besteden aan waar ik goed in ben en wat resultaat oplevert. Osiris Administraties doet voor mij waar zij goed in zijn, namelijk de financien rondom mijn bedrijf regelen.”
– Maurice de Bruin, Zoetermeer
Direct contact opnemen
“Het ideale kantoor!”
U kunt ervoor kiezen om zelf online uw boekhouding te voeren. Wij doen dan het jaarwerk en de aangiftes. Wij werken met VISMA software (voorheen AccountView).